Actueel

Actueel

Oververhitting bij de hond

16 juli 2018

Elke zomer zijn er helaas weer honden die last krijgen van de hitte. Oververhitting kan in ernstige gevallen zelfs tot de dood leiden.

Verschijnselen waaraan u oververhitting kunt herkennen zijn:
- veel hijgen
- sloomheid
- warm aanvoelen
- rode slijmvliezen
- braken

Dat honden sneller last krijgen van de warmte dan wij, komt doordat ze op een andere manier moeten afkoelen. Honden kunnen niet zweten zoals mensen, ze moeten hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzooltjes. Als ze dan ook nog eens op een warme grond (denk aan asfalt of warm zand) moeten lopen, is het niet gek dat honden het veel sneller (te) warm hebben.

Let dus goed op uw hond in de zomer! Laat uw hond in de warmte geen heftige inspanningen verrichten, zoals een bal apporteren of naast de fiets rennen.

Als u merkt dat uw hond het te warm krijgt (erg hijgen met wijd opengesperde bek) is het belangrijk om zo snel mogelijk de schaduw op te zoeken en de hond rust te laten nemen. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is. U kunt de hond het beste koelen met natte lappen op de buik van de hond, die u steeds vervangt als ze warm geworden zijn.

Sommige rassen lopen extra risico met dit warme weer, dit zijn vooral de rassen met een korte snuit: bijvoorbeeld Mopshonden, Boxers, Franse bulldoggen en Engelse bulldoggen. 
Er zijn speciale koelbanden en koelmatten op de markt voor de hete dagen.
Op de foto's ziet u hoe boxer Jagg en de mopshonden Pepe en Rambo van onze dierenartsen koel door de zomer heen komen. 


Puppy en kitten tijd

13 juli 2018

Het is weer echt puppy en kitten tijd. 
Deze knapperds kwamen voor hun eerste controle en ze zijn allemaal goed gekeurd!


Hotspot

13 juli 2018

Laatst was Angie bij ons op consult.

Zij had in korte tijd een grote ontstoken plek op haar linker schouder gekregen. Wij noemen dit een hotspot.

Een hotspot is een rode, vochtige, jeukende plek die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit. Alles wat de huid irriteert en waardoor een hond zichzelf kan gaan bijten of krabben, kan een hotspot veroorzaken, bv: parasieten (vlooien, mijten, teken) oorontsteking, anaalklierontsteking, klitten in de vacht of een allergie.

Als de hotspot nog klein is, kunt u zelf de haren wegknippen en de huid schoonmaken met lauw water met bv biotex. Smeer er hierna een verzachte zalf op zoals honingzalf en in ergere gevallen een corticosteroïdhoudende zalf/lotion.
Zorg hierna dat de hond er niet aan kan komen door bijvoorbeeld een kraag of t-shirt.
Is de hotspot te hardnekkig of keert hij vaak terug, dan kunt u het beste bij ons langskomen. 


Pinksteren

16 mei 2018

Tweede pinksterdag (maandag 21 mei) zijn wij gesloten. 

Voor spoedgevallen zijn wij bereikbaar op 010 - 471 26 75 


Seniorcheck kat

16 mei 2018

Bij het ouder worden van onze huisdieren kunnen lichamelijke veranderingen zeer geleidelijk optreden. Hierdoor zijn ouderdomskwalen soms lastig te herkennen en worden ze vooral bij de kat weleens gemist.

Ziet u bij uw oudere kat:

- Meer drinken (en plassen)
- Minder eetlust of juist extreme eetlust
- Minder springen op de bank
- Stinken uit de bek
- Vermageren
- Minder geaaid willen worden?

Dan is de seniorcheck wellicht wat voor u en uw dier! Bij de seniorcheck controleert de dierenarts aan de hand van een bloedonderzoek en evt. urine onderzoek onder andere de nier- schildklier en leverwaarden van uw kat. Deze zijn niet alleen van belang voor dat moment, maar kunnen ook gebruikt worden als referentiewaarden voor de toekomst. Ook wordt uw kat verder goed nagekeken (gewrichten, gebit etc.).
De actie prijs van de seniorcheck is € 99.50 inclusief consult en bloedafname.

Moet uw huisdier binnenkort ook langskomen voor vaccinatie? De seniorcheck kunt u goed met de vaccinatie combineren en u krijgt hierbij korting. De vaccinatie en de seniorcheck kosten samen € 130.00
Voor meer informatie over de seniorcheck, kunt u terecht bij onze paraveterinairen.