Nieuw virus bij het konijn

Recent zijn vanuit diverse delen van het land meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Het gaat hier om wilde én tamme konijnen. Na onderzoek door de faculteit in Utrecht blijkt dat de dieren zijn gestorven als gevolg van een nieuwe variant van de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd.

Vaccinatie
De vaccins die op dit moment in Nederland geregistreerd zijn, bieden geen bescherming tegen deze nieuw virus variant: RHD2 (wél tegen RHD1, het oorspronkelijke virus).

Verspreiding van het virus
Het virus verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding.

Maatregelen voor de eigenaar:
- Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest dienen grondig gereinigd
- Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
- Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken
- Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden.

« Laatste nieuws