Het gevaar van xylitol

Roy was een gezonde beagle van bijna 2 jaar oud. Op een middag was het hem gelukt om een ontbijtkoek ZERO van het hoge aanrecht te pakken en samen met zijn andere twee huisgenoten (twee andere beagles) op te eten.
Vermoedelijk had Roy het meeste opgegeten. De volgende dag werd hij ernstig ziek en ondanks intensieve therapie hebben wij hem jammer genoeg niet kunnen redden.
In ontbijtkoek ZERO (en andere light producten) zit namelijk de voor onze huisdieren giftige suikervervanger xylitol.
Dit product kan bij onze honden hypoglycemie, leverfalen, epileptische aanvallen, stollingsstoornissen, coma en uiteindelijk zelfs de dood tot gevolg hebben. Voor zover bekend is xylitol niet toxisch voor fretten en katten. 

Heeft uw hond toch een product opgegeten met xylitol erin, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. 
Wij kunnen uw huisdier dan laten braken, voordat de xylitol wordt opgenomen in het lichaam. Als er al symptomen zijn ontstaan, heeft braken vaak geen zin meer. Dan wordt er een symptomatische therapie ingesteld. Denkt u hierbij aan een infuus waarmee wij onder andere het glucose gehalte op pijl houden en aan medicijnen tegen het eventuele braken. Er bestaat namelijk geen antidoot voor xylitol.

Ondanks het verdriet wil het baasje van Roy andere huisdierbezitters waarschuwen. Dit doet hij op de facebook van Roy, maar ook is hij bezig met een petitie.

Met deze petitie moet er bereikt worden dat er een logo komt voor huisdieren op producten waar xylitol inzit. 

De petitie kunt u ondertekeken nadat u op deze link heeft geklikt. 

De meest bekende producten met xylitol zijn kauwgum en pepermunt, maar je vindt het ook in tandpasta’s, pindakaas, snoepgoed, zoetjes, frisdranken en ijs.
We krijgen Roy er niet mee terug, maar hopelijk kunnen wij op deze manier andere huisdierbezitters waarschuwen voor de giftigheid van xylitol. 

« Laatste nieuws