Oververhitting bij de hond

Elke zomer zijn er helaas weer honden die last krijgen van de hitte. Oververhitting kan in ernstige gevallen zelfs tot de dood leiden.

Verschijnselen waaraan u oververhitting kunt herkennen zijn:
- veel hijgen
- sloomheid
- warm aanvoelen
- rode slijmvliezen
- braken

Dat honden sneller last krijgen van de warmte dan wij, komt doordat ze op een andere manier moeten afkoelen. Honden kunnen niet zweten zoals mensen, ze moeten hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzooltjes. Als ze dan ook nog eens op een warme grond (denk aan asfalt of warm zand) moeten lopen, is het niet gek dat honden het veel sneller (te) warm hebben.

Let dus goed op uw hond in de zomer! Laat uw hond in de warmte geen heftige inspanningen verrichten, zoals een bal apporteren of naast de fiets rennen.

Als u merkt dat uw hond het te warm krijgt (erg hijgen met wijd opengesperde bek) is het belangrijk om zo snel mogelijk de schaduw op te zoeken en de hond rust te laten nemen. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is. U kunt de hond het beste koelen met natte lappen op de buik van de hond, die u steeds vervangt als ze warm geworden zijn.

Sommige rassen lopen extra risico met dit warme weer, dit zijn vooral de rassen met een korte snuit: bijvoorbeeld Mopshonden, Boxers, Franse bulldoggen en Engelse bulldoggen. 
Er zijn speciale koelbanden en koelmatten op de markt voor de hete dagen.
Op de foto's ziet u hoe boxer Jagg en de mopshonden Pepe en Rambo van onze dierenartsen koel door de zomer heen komen. 

« Laatste nieuws