Grasaren

ActueelGrasaren

Laatst hebben we op het spreekuur twee grasaren moeten verwijderen bij twee verschillende patiënten. Een King Charles Spaniël had er één in zijn oor gekregen en een langharige Jack Russel Terriër had er één tussen zijn tenen.

Er groeit namelijk weer hoog gras. Dit wilde gras heeft voor honden soms een groot nadeel; het bevat namelijk 'grasaren'.
Grasaren hebben een scherpe punt aan de voorkant en aan de achterkant kleine weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de hond vasthechten. Dat gebeurt vooral bij honden met een langharige vacht.

Als een grasaar eenmaal 'aan' de hond zit, kan hij maar één kant uit: vóóruit en dat is dikwijls: naar binnen! Ze worden daarom ook weleens 'kruiper' genoemd. De meeste grasaren komen tussen de tenen terecht.
Voor het lichaam zijn deze zaadjes lichaamsvreemd materiaal en de reactie hierop is een ontsteking.
Andere veel voorkomende plekken voor een grasaar zijn: in het oor in de oksels en rond en in het oog.

De problemen door de grasaar zijn nooit geheel te voorkomen. Het enige advies dat we kunnen geven is om uw hond na elke wandeling in het 'grasaar-seizoen' (ongeveer van medio juni tot eind augustus) bij thuiskomst goed te controleren op de voornaamste 'gevoelige' plekken: tussen de tenen, in de oren, rond de ogen, bij de neus, in de lossere vacht rond de nek en in de huidplooien rond voor- en achterpoten. 

« Laatste nieuws