Afscheid nemen

Er komt een tijd dat u afscheid moet nemen van uw huisdier. Dit blijft een moeilijke beslissing en ook op dat moment staan wij graag voor u klaar. 

Als uw dier ernstig ziek wordt, zullen wij er alles aan doen om uw dier zoveel mogelijk leed te besparen, bijvoorbeeld door het geven van medicatie. Het kan echter zo zijn, dat ondanks alles het lijden uitzichtloos wordt.   

Als het moment is aangebroken om uw dier te laten gaan kunt u naar onze praktijk komen. U krijgt altijd voldoende tijd om afscheid te nemen van uw huisdier. Ook is er de mogelijkheid dat wij voor de euthanasie bij u thuis langskomen. 

U kunt met onze dierenartsen overleggen wat u erna met het lichaam van uw dier wilt doen. Er zijn verschillende opties:

- Crematorium. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huisdier te laten cremeren. U kunt kiezen voor een gemeenschappelijke crematie, waarna de as over de zee wordt uitgestrooid of u kunt kiezen voor een individuele crematie. Bij een individuele crematie kunt u kiezen voor een urn of een asblik waarna u de as eventueel zelf kunt uitstrooien. 

- In de tuin begraven. Vroeger was het niet in iedere gemeente toegestaan uw huisdier in uw tuin te begraven. Nu is hier een éénduidige wetgeving over: huisdieren mogen in heel Nederland in de eigen tuin worden begraven. De tuin moet uw eigendom zijn, er moet voldoende ruimte zijn en de dieren moeten op minstens 75 cm diepte worden begraven. Plaats het dier niet in plastic maar bijvoorbeeld in een linnen tas, papier of een kartonnen doos. Voor overige regels kunt u contact opnemen met uw gemeente. 

- Gemeente U kunt uw huisdier bij ons achterlaten, waarbij wij zorgen dat uw dier naar de gemeente wordt vervoerd. 

- Dierenbegraafplaats. Als u uw dier wilt begraven, maar dit door omstandigheden niet in uw tuin kan (u woont bijvoorbeeld in een flat of u gaat verhuizen) dan kunt u kiezen voor een dierenbegraafplaats.