Artrose bij de hond en kat

HEEFT UW HOND OF KAT LAST VAN ARTROSE?

Veel honden en katten hebben last van een gewrichtsprobleem. Dit probleem kan een tijdelijke kneuzing of verstapping zijn, maar ook een chronisch probleem zoals atrose oftewel gewrichtsslijtage.

Artrose kan ik alle gewrichten voorkomen, is pijnlijk voor onze huisdieren en kan op gang komen door trauma (bv afgescheurde voorste kruisband in de knie) en erfelijke afwijkingen (bv heupdysplasie en elleboogdysplasie). Al deze oorzaken geven een verkeerde belasting en hierdoor een beschadiging van het kraakbeen. Ook kan artrose ontstaan door een afwijkend immuunsysteem (reuma bij de mens) en als reactie op een bacteriële of virale infectie.
Als artrose eenmaal op gang is gekomen in een gewricht, zal dit proces altijd doorzetten.

  • ARTROSE BIJ DE HOND

20 % van de volwassen honden (ouder dan 1 jaar) heeft last van artrose.
Het is bij honden vaak te herkennen aan de volgende symptomen:

- Stijfheid na activiteit
- Moeite met opstaan en op gang komen na een rustperiode (‘startkreupelheid’)
- Minder actief en achterblijven bij wandelingen
- Verdikking van het gewricht, pijnlijk bij aanraking
- Herhaaldelijk likken aan het gewricht door pijn en zwelling


 

  • ARTROSE BIJ DE KAT

Ook bij de (oudere) kat komt veel artrose voor, alleen wordt dit vaak over het hoofd gezien. Katten zijn namelijk erg goed in het verbergen van vooral chronische pijn. Symptomen bij de kat kunnen zijn:

- Verandering in gedrag (angstiger, agressiever naar de eigenaar of andere katten in huis, minder geaaid willen worden of worden opgepakt, minder poetsen).
- Verandering in beweging (moeite met springen, moeilijk trappen lopen, niet meer de tuin uit gaan, minder aan behang krabben of minder vaak een gekke bui).
- Verminderde eetlust
 - Onzindelijkheid (pijn om om te bak te komen)

  • DIAGNOSE ARTROSE

De beste manier om erachter te komen of uw huisdier last heeft van artrose is door middel van rontgenfoto's. Meestal kan dit zonder sedatie, maar als het gewricht erg pijnlijk is, kan het nodig zijn uw huisdier sedatie te geven.

  • BEHANDELING ARTROSE

Eigenaren denken helaas vaak dat hun dier gewoon last heeft van de ‘ouderdom’. Dat is jammer, omdat uw huisdier met de goede behandeling met minder pijn door het leven kan gaan.

De behandeling van artrose bestaat uit meerdere onderdelen:

- Gewicht. Het dier moet al dan niet afvallen zodat de gewrichten minimaal worden belast.

- Beweging. De hond of kat met artrose moet zoveel mogelijk bewegen, zonder dat deze beweging extra klachten geeft. Door goede opbouw van spieren, kunnen de gewrichten meer ontlast worden. Overbelasting, zoals in het weekend de hond extra uitlaten of hem meenemen naar het bos of de zee, moet hierbij worden vermeden. Snelle wendingen en draaiingen, bijvoorbeeld tijdens het spelen met een soortgenoot of met de bal, zijn ook erg slecht voor gewrichten met artrose.
Ons advies is om uw dier rechtlijnig te laten lopen, zoals een lange wandeling aan de lijn. Hoe lang deze wandeling mag zijn verschilt per dier. Als uw hond in de avond na de wandeling of de volgende dag veel klachten heeft, dan is de wandeling te lang geweest. U bepaalt dus als eigenaar zelf wat uw hond aankan. Blijkt dit in de praktijk toch lastig te zijn, dan kunt u met een fysiotherapeut een goed bewegingsplan opstellen. Sommige fysiotherapeuten bieden ook hydrotherapie aan. Hierbij loopt de hond voor spieropbouw op een loopband in het water, waarbij de gewrichten minder worden belast.

- Medicijnen.Ook is het belangrijk om de pijn te bestrijden en de ontstekingsreactie af te remmen. Hiervoor gebruiken we NSAID’s : niet steroïdale ontstekingsremmers. Er zijn tegenwoordig meerdere veilige NSAID’s speciaal voor dieren op de markt. U kunt niet pijnstilling bestemd voor de mens aan uw huisdier geven; deze zijn vaak giftig voor uw hond of kat.

- Voeding. Er zijn veel goede voedingen op de markt (zoals Royal Canin Mobility diet C2P+ en Hill's J/D). Door de speciale toevoegingen helpen deze de gezondheid van de gewrichten van het huisdier te ondersteunen.

- Supplementen. Als uw hond of kat de speciale voeding niet mag of niet lust, kunt u iedere dag supplementen aan uw huisdier geven zoals flexadin.

- Operatie. Als niets helpt kan een operatie soms de oplossing bieden. Ook zijn er nieuwe behandelingen met ACP, hyaluronzuur en stamcellen mogelijk.

'De' ideale behandeling van artrose is niet voor ieder dier hetzelfde. Zo kijken we naar de verdere gezondheid, de levenswijze en de activiteit van uw dier, maar ook uw eigen wensen zijn belangrijk.