Chocolade vergiftiging

Waarom is chocolade giftig?

Chocolade bevat cacao. In deze cacao zit het voor honden giftige theobromide.
Mensen kunnen theobromine en dus cacao zonder problemen snel verwerken.
Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om de theobromine uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor wordt de nu 'giftige' theobromine in het lichaam opgestapeld en kan de hond ziek worden.

Of de hond daadwerkelijk symptomen gaat vertonen is afhankelijk van zijn gewicht, het soort chocolade en de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft. Alle chocolade bevat een bepaalde hoeveelheid cacao. Pure chocolade bevat de meeste cacao, witte chocolade bevat praktisch geen cacao. 

Katten

Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging

De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. 

Wat moet u doen?

Wanneer uw hond per ongeluk chocolade binnenkrijgt, is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Hierbij houdt u het best de verpakking bij de hand.

Calculator

Gebruik de calculator hieronder om te zien of de door uw hond opgegeten hoeveelheid chocolade schadelijk is. Bij het gewicht kunt u kiezen voor "kilogram" (kg) en bij de hoeveelheid gegeten chocolade kunt u kiezen voor "gram" (gm).

Links en meer informatie

Calculator provided by www.AskAVetQuestion.com.