Fretten

Algemeen
Fretten zijn snelle, behendige dieren en behoren tot de familie van de marterachtigen. Doordat ze speels, vrolijk, nieuwsgierig en slim zijn kunnen ze zeer interessante huisdieren vormen, echter men moet zich er wel in verdiepen. 


Het maagdarmkanaal van fretten is helemaal ingesteld op het verteren van vlees. Als voeding kan een speciaal frettenvoeder (veel eiwitten en vetten) worden gegeven maar hoogwaardig voer voor kittens kan ook. Een frettenmaag kan niet overweg met groenten en fruit. Tot slot kan u uw fret dode prooidieren voeren, zoals ratten en muizen.
Fretten worden gemiddeld 6 tot 10 jaar oud.

Vaccinatie en chippen

  • Hondenziekte. Fretten zijn erg gevoelig voor hondenziekte en moeten hier preventief tegen worden geent. Jonge fretjes moeten met 9 en 14 weken tegen hondenziekte worden geënt en daarna moet deze enting jaarlijks worden herhaald.
  • Ziekte van Weil. Fretten zijn weinig gevoelig voor natuurlijke besmetting met de ziekte van weil en deze vaccinatie is dan ook optioneel.
  • Als u met uw fret over de grens gaat is een Rabiësenting en een chip verplicht. 

Castratie en sterilisatie
Mannelijke fretten waarmee niet wordt gefokt worden bijna altijd gecastreerd. Dit gebeurt doorgaans tussen de 6 en 9 maanden en hierdoor verdwijnt de 'wildebeestengeur' evenals eventueel machogedrag.
Een alternatief is een implantaat dat constant een lage dosis aan hormonen vrijgeeft. 

Vrouwelijke fretten worden doorgaans ook tussen de 6 en 9 maanden gesteriliseerd en dan het beste voor de eerste loopsheid of tijdens de eerste weken van de loopsheid. Dit wordt aangeraden omdat een ongedekt intact vrouwtje loops blijft, hierdoor hormonen produceert en deze hormonen een beenmergdepressie kunnen veroorzaken. Ook bij vrouwelijke fretten is het mogelijk een implantaat te laten zetten. 

Veel voorkomende ziektes
Insulinomen
Veel fretten krijgen vroeg of laat te maken met bijnierproblemen of insulinomen. De laatste zijn kleine tumoren in de alvleesklier welke te veel insuline produceren. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel en kan uw fret de volgende symptomen ontwikkelen: in de ruimte staren, depressie, gewichtsverlies, verlies aan eetlust, vocalisatie en in erge gevallen aanvallen en coma. Deze ziekte kan chirurgisch worden aangepakt of een minder goede methode: medicinaal. 

Bijniertumoren
Bij veel fretten vanaf een jaar of drie kunnen de bijnieren gaan ontaarden. Deze ontaarde bijnieren gaan teveel geslachtshormonen produceren en hierdoor wordt het dier ziek. Meestal begint het met een goedaardige verandering in de bijnieren, maar bij sommige fretten kan dit omslaan naar een kwaadaardige verandering.
De volgende symptomen kunnen voorkomen: kaalheid, droge dunne vacht, jeuk, sexueel gedrag bij gesteriliseerde en gecastreerde fretten, minder speels, gewichtsverlies, moeilijk plassen bij de mannelijke dieren. De behandeling bestaat uit een suprelorin inplantaat en alleen als dit geen effect heeft chirurgische excisie van de bijnieren.
Voor meer informatie klik op de link onderaan de pagina. 

Overige ziektes
Veel fretten kampen met maagdarmproblemen, waarbij stress en een verkeerde voeding een belangrijke rol spelen. Bij oudere fretten kunnen hartproblemen en lymfomen voorkomen.