Gebit

Wisselen van het melkgebit 
Puppies en kittens worden net als mensen zonder tanden geboren. Bij de hond komen de eerste elementen van het melkgebit door op een leeftijd van 20-35 dagen (voltooid op 50 dagen). Bij de kat begint de eruptie op 11-15 dagen en is voltooid op 37-60 dagen. Zie onderstaand schema voor meer informatie.

Tandwisseling hond en kat
Elementen Tandwisseling hond Tandwisseling kat
Snijtanden 13-16 weken 13-16 weken
Hoektanden 16-24 weken 20-24 weken
Premolairen 16-20 weken 20-24 weken
Molairen 20-30 weken 18-24 weken

Tandproblemen
Steeds meer honden en katten kampen met tandproblemen, met name wanneer zij ouder worden. Dit kan komen door de afwijkende schedelvorm van bepaalde rasdieren, erfelijke afwijkingen, maar soms ook doordat er niet genoeg wordt gedaan aan de preventie. 

Persisterende tanden van het melkkgebit
Het kan voorkomen dat het melkgebit niet goed wisselt en er melktanden naast de volwassen tanden blijven bestaan. Het is aan te raden deze melktanden te laten trekken, omdat de ontwikkeling van de volwassen tanden hierdoor in het gedrang kan komen en er daarnaast meer kans is op het ontstaan van tandplaque. 

Tandplaque en tandsteen
Bestanddelen uit het voedsel en uit het speeksel zullen een laagje rond de tand leggen. In dit laagje kunnen bacteriën nestelen die zich op hun beurt zullen vermenigvuldigen. Deze bacteriën die ook kunnen zorgen voor tandvleesontsteking kunnen niet door het speeksel worden weggespoeld, maar kunnen alleen mechanisch worden verwijderd (kauwen, poetsen). 

Preventie tandproblemen
Tanden poetsen
Om tandplaque en caries te voorkomen is het verstandig elke dag de tanden van uw hond of kat te poetsen. Begin hier al vroeg mee, dus bij kittens en puppies. 
Bij de hond kan dit met een gewone tandenborstel met speciale hondentandpasta. 
Bij katten kunt u de tanden poetsen door middel van een gaasje rond de wijsvinger te wikkelen. 
Bij zowel de hond als de kat moet vooral de buitenkant van de tanden worden gepoetst en dan met name de kiezen. De binnenkant van de tanden wordt grootendeels door de tong gereinigd. 
Zie het filmpje hieronder hoe u het tanden poetsen aan uw huisdier kan aanleren.

Kluiven
Naast brokvoeding en tanden poetsen is het belangrijk dat de hond kan kluiven. Hiervoor kunnen kauwbotten worden gebruikt maar er zijn ook goede stevige producten op de markt van het merk kong. Deze producten zijn gemaakt van stevig rubber 

Gebitssanering
Vooral op latere leeftijd kan het zijn dat de hond of kat toch een onfrisse adem krijgt, last heeft van tandsteen of er losse elementen aanwezig zijn. In die gevallen raden wij een gebitssanering aan. De hond krijgt een roesje en met een speciaal apparaat wordt het tandsteen van de tanden verwijderd. Losse tanden worden geëxtraheerd.