Hond

Algemeen

Geen dier ter wereld staat zo dicht bij de mens als de hond, ook weleens "de beste vriend van de mens" genoemd. 
De hond van tegenwoordig varieert meer in grootte, uiterlijk en gedrag dan elk ander huisdier. De kleinste volwassen hond ooit was een Yorkshire Terrier, die vanaf de schouder 6.3 cm was en maar 113 gram woog. De grootse hond was een Engelse Mastiff van 155.6 kg en de langste hond was een Deense Dog van 107.6 cm.         

Steeds meer onderzoekers komen tot de conclusie dat het gezelschap van een hond de gezondheid en psychische gesteldheid van de mens kan vergroten. Bijvoorbeeld mensen, in contact met honden, hebben minder stress.

De geschiedenis van de hond

De hond stamt af van de wolf. De eerste aantoonbare relatie van de wolf met de mens gaat terug naar ongeveer 14.000 tot 17.000 jaar geleden.
Beiden hadden profijt van een samenleving: de wolf werd door de mens gebruikt bij de jacht, om de kudde bijeen te houden, te waarschuwen tegen vijanden en waarschijnlijk zelfs voor de warmte. De mens zorgde er op zijn beurt voor dat de wolf gevoed werd.

De wolf leeft in groepsverband, een zogenoemde roedel, met een sociale rangorde. Het alfa- mannetje en vrouwtje nemen het leiderschap op zich.
Door deze rangorde werd het mogelijk met de wolf samen te leven, waarbij de wolf de mens als leider beschouwde.

De wolf werd gekruist op zijn eigenschappen, geïsoleerd gehouden van zijn wilde soortgenoten en werd in de loop der tijd een huishond. Als de hond blafte, dan werd hij gebruikt als waakhond. Als de hond stil en snel was dan was deze weer goed voor de jacht. Zo werd de basis gelegd voor het ontstaan van de verschillende rassen.