Castratie en sterilisatie

Sterilisatie van de teef

Reutjes worden vaak gecastreerd in verband met hun (vervelende) gedrag. De teef steriliseren we voornamelijk om bepaalde gezondheidsproblemen te voorkomen. Zo zien we na de sterilisatie geen schijnzwangerschap en bijna geen baarmoederontsteking meer en een zeer verminderde kans op melkkliertumoren. Daarnaast wordt een ongewenste zwangerschap voorkomen.

(N.B. Als we spreken over sterilisatie van de teef, bedoelen we eigenlijk castratie van de teef. We verwijderen namelijk de eierstokken in zijn geheel. In de volksmond zeggen we sterilisatie, ook om een goed onderscheid te maken met de castratie van de reu).

 

Laparoscopische of conventionele sterilisatie

Tegenwoordig worden teefjes vaak laparoscopisch gesteriliseerd, oftewel via een kijkoperatie. Het grote voordeel hiervan is het snelle herstel. Het is ook mogelijk een teefje via de conventionele operatie te steriliseren. Deze laatste ingreep is goedkoper, omdat er minder specialistische apparatuur voor nodig is. Ook hier worden de eierstokken verwijderd, maar de buiksnede is groter en er kan wat meer nazorg zijn.

Castratie van de reu

Niet alle reuen hoeven te worden gecastreerd. Het komt echter voor dat sommige reuen ongewenst gedrag gaan vertonen zoals weglopen, dominantie, in huis plassen en agressiviteit.
Indien men twijfelt over castratie dan is er de mogelijkheid om de reu tijdelijk te castreren door middel van een implantaat. Het implantaat werkt ongeveer 6 maanden en in die tijd kan de eigenaar zich bedenken of permanente castratie gewenst is.

Tijdens de castratie verwijderen wij de testikels via een enkele huidsnede voor het scrotum. De huid sluiten we met oplosbaar hechtmateriaal, waardoor u niet op controle hoeft te komen. Een kap is hierdoor niet nodig. Honden die te veel aan het wondje likken, krijgen een medical pet shirt.