Naar het buitenland

Wettelijke verplichtingen 
Waar moet u in ieder geval aan denken als u naar het buitenland gaat:

  • Europees paspoort
  • Identificatie en registratie door middel van een micro-chip
  • Rabiës enting. Deze moet minimaal 21 dagen voordat u vertrekt worden toegediend.

Reist u binnen Europa dan is deze Rabiës vaccinatie drie jaar geldig, neemt u uw huisdier mee naar een land buiten de EU dan is de vaccinatie maar één jaar geldig.
De bepaling van de rabiës bloedtiter is sinds januari 2012 afgeschaft voor de landen binnen de EU.

Let op: in bepaalde vakantieparken in Nederland is de Rabiës vaccinatie ook verplicht. 

Reist u naar een land buiten Europa, dan moet u rekening houden met de buitenlandse-wet en regelgeving. Ook bepaalde Europese landen kunnen aanvullende eisen stellen. Klik op de link onderaan de pagina voor meer informatie. 

Dierziekten in Europa
Veel ziektes komen (nog) niet voor in Nederland, maar worden met name gezien na een bezoek aan Zuid-Europa. Een paar voorbeelden van deze 'exotische' ziektes zijn: Babesiose, Erlichia, Leishmania en hartworm. Al deze ziektes worden overgebracht door insecten (teken en muggen) en geven vage ziekteklachten zoals niet goed willen eten, koorts en vermageren.         

De beste manier om deze ziektes bij u huisdier te voorkomen is om uw huisdier thuis te laten als u op vakantie gaat. Gaat uw dier toch mee op vakantie of verhuist u, zorg er dan voor dat u de insecten bestrijdt. Dit kunt u doen door een goede tekenband of spray te gebruiken en uw dier dagelijks te controleren. Verwijder de teken met bijvoorbeeld een tekenpincet. Als u u dier meeneemt naar een gebied met Leishmania, is een goede zandvlieg- en muggenbehandeling noodzakelijk. 

Voor de behandeling van de hartworm en de vossenlintworm die in Duitsland voorkomt, is ontworming met een middel met de werkzame stof praziquantel, op de dag van vertrek en na drie weken noodzakelijk.