Vuurwerkangst

ONS ADVIES:

Het is voor een hond of kat niet erg om één keer per jaar even bang te zijn. Als hij/zij onder de trap wil wegkruipen is dat geen probleem. U kunt dan overwegen niet in te grijpen. Doe de gordijnen dicht, laat het licht branden en zet rustige muziek aan. Hysterisch door de kamer rennen, de hele buurt bij elkaar blaffen, of al dagen voor oud & nieuw niet naar buiten willen, zijn goede redenen om wel iets aan de angst te doen.

De weken voor oud en Nieuw

- Gedragstherapie. De beste manier om uw hond of kat van zijn angst af te helpen is door middel van gedragstherapie, oftewel trainen. Dat vergt tijd en moeite van u als baas, maar zorgt voor een rustige en stabiele hond of kat. Uw hond of kat heeft hier de rest van zijn/haar leven iets aan! De eenvoudigste vorm van gedragstherapie is trainen met behulp van vuurwerkgeluiden op www.myhappypet.nl.
Zo kunt u uw hond of kat laten wennen aan vuurwerk- en andere geluiden. Er moet wel op tijd mee begonnen worden, het liefst al in september of oktober.

Bij erge angst kan de therapie met vuurwerkgeluiden ondersteund worden met Zylkene®.
Dit is een aanvullend diervoeder dat ondersteuning biedt aan honden en katten bij angst-en stress-  situaties of voorafgaand aan een voorziene stressperiode. Doordat de dieren rustiger zijn, zal hun leervermogen groter zijn. Zonder therapie kan men 5-7 dagen voorafgaande de nieuwe situatie beginnen met het toedienen van de capsules over het voer. Ook de kat zal het poeder vermengd met het voer goed opnemen. Er zijn geen bijwerkingen beschreven.

Op Oudjaarsdag

- Laat uw hond vroeg op de dag uit, op een rustige plek
- Sluit alle deuren, ramen en kattenluikjes
- Zorg voor voldoende kattenbakken

- Alprazolam®. Als het te laat is om te beginnen met trainen kunnen wij uw hond of kat helpen door rustgevende medicatie voor te schrijven. Ons standaard advies voor de korte termijn aanpak is een kortstondig gebruik van de medicatie Alprazolam®. Hiermee kan op de dag van het afsteken van het vuurwerk begonnen worden, maar bij voorkeur een dag ervoor.

De middelen die vroeger werden gebruikt, met acepromazine (vetranquil ®), zorgden ervoor dat de dieren heel suf werden. Het blijkt dat honden die dit middel kregen nog net zo bang waren, maar niet meer konden reageren. Hierdoor werd de angst erger. Gedragsdeskundigen raden deze middelen daarom sterk af.

De avond van Oud en Nieuw 

- Zorg dat uw dieren binnen blijven
- Doe gordijnen dicht en zet de radio of tv aan
- Laat uw huisdier niet alleen, maar steun hem door uw aanwezigheid
- Zorg voor afleiding met speeltjes of met eten
- Sommige dieren zoeken geen steun, maar zitten liever in hun verstopplek
- Onzeker en angstig gedrag negeren
- Straf uw dier niet!

Wij van dierenkliniek Spaland wensen u en uw dierbaren alvast een fijne en rustige jaarwisseling toe!