top of page
guinea-pig-1702972_1280.jpg

Dier & Info > De knaagdieren

De knaagdieren

In Nederland worden meer dan 860.000 hamsters, cavia's en andere knaagdieren als huisdier gehouden. De meeste knaagdieren zijn sociale dieren, die daarom beter in gezeldschap kunnen worden gehouden. Sommige hamstersoorten echter, zitten liever alleen.  

Gebitsproblemen

De tanden en kiezen van knaagdieren groeien het hele leven door. Door te knagen zullen de tanden en kiezen over elkaar heen bewegen en afslijten. Soms gebeurt dit afslijten niet goed en ontstaan er problemen. Dit kan komen door een verkeerde voeding, een genetisch probleem, onvoldoende knaaggedrag of ouderdom. Vooral cavia's hebben tandproblemen. 

Om tandproblemen te voorkomen moet men voldoende ruwvoer ter beschikking stellen, goede korrels voeren en eventueel nog andere dingen om op te knagen.

Huidproblemen

Infectieuze huidproblemen komen veel voor bij knaagdieren. Hierbij kunt u denken aan onder andere schurft, schimmel en luizen. Omdat deze parasieten en insecten jeuk en ongemak bij uw knaagdier kunnen veroorzaken, is een goede behandeling zeker op zijn plaats.

Huidproblemen
Gebitsproblemen
bottom of page