top of page

BLOED-EN URINE

huidontsmetten.jpg

OVERIG ONDERZOEK

microscoop.jpg

RÖNTGEN EN ECHO

heupen.jpg

ORTHOPEDIE

Rx na TTA Rapid.jpg

CAT FRIENDLY GOLD

cat resting

Bloed en urine onderzoek

Wij hebben verschillende bloedapparaten in huis, waardoor wij binnen het uur de orgaanfuncties kunnen beoordelen (o.a. lever, nieren, suiker) en een compleet bloedbeeld kunnen bepalen (hematocriet, ontstekingsbeeld etc.) 

Wij voeren in huis progesteron bepalingen uit. 
Ook voeren wij vaak urine onderzoeken uit. Hierbij kijken we naar mogelijke ontstekingen, maar ook naar ziektes zoals Cushing en suikerziekte die kunnen worden aangetoond in de urine.


Kijk hieronder voor een fotoserie over de bloedafname bij de hond

Röntgenologisch onderzoek
 

Onze praktijk beschikt over digitale röntgen. Dit wil zeggen: er is geen ontwikkelingsapparaat nodig. Nadat de röntgenfoto is gemaakt, wordt deze direct doorgestuurd naar de computer. Voordelen: deze techniek is sneller en we kunnen een betere beoordeling van de foto's maken door de hogere kwaliteit. 

Voorbeelden van röntgenfoto's die wij maken in onze kliniek:
- Officiële HD en ED röntgenfoto's
- Dracht röntgenfoto's 
- Röntgenfoto's voor de diagnose van bepaalde aandoeningen zoals botbreuken, blaasstenen, tumoren, maagtorsies, vreemde voorwerpen in gastro-intestinaal kanaal etc.

 

Echografisch onderzoek

De echografie zetten wij breed in, onder andere voor: beeldvorming van de verschillende organen in de buik (denk hierbij aan de lever, milt, maag, nieren, darmen, blaas etc.) en dracht echografie (bevestiging  van dracht, opvolgen van de grootte van het nest etc.)

De echografie kan de volgende stap zijn na een röntgenfoto, omdat we hierbij de weke delen nog beter in beeld kunnen brengen. 

Tijdens de echografie is het mogelijk weefsel aan te prikken. Hierbij kunt u denken aan een massa in bijvoorbeeld de dunne darm. Dit weefsel sturen wij vervolgens op naar de patholoog voor verdere diagnose.
Ook prikken wij tijdens de echografie vaak een blaas aan om steriele urine te verkrijgen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als een blaasontsteking niet over gaat en er resistente bacteriën worden verwacht. 

Röntgenfoto van de heupen

Röntgenfoto van de heupen

Op onze praktijk maken wij officiële HD en ED foto's. Deze worden opgestuurd naar de Raad van Beheer die de foto's beoordeelt.

Röntgenfoto van een drachtige hond

Röntgenfoto van een drachtige hond

Na dag 45 zijn de skeletten van pups en kittens verbeend, waardoor wij ze op een röntgenfoto kunnen tellen.

Maagtorsie bij de hond

Maagtorsie bij de hond

Op de röntgenfoto is de maag te zien die vol zit met gas. Door de vorm van het smurfenhoofd weten we dat de maag is gedraaid.

blaasecho

blaasecho

Met een echo kunnen we de inhoud van de blaas goed bekijken. Deze kat plaste bloed en de oorzaak waren meerdere blaasstenen.

drachtecho

drachtecho

Met onze echo kunnen we de inhoud van de baarmoeder bekijken. Tijdens de dracht kunnen we vanaf dag 23 al pups en kittens zien, in tegenstelling tot een röntgenfoto waarbij dit pas op dag 45 kan.

Bloed en urine
Röntgen

Overig


- Ook voeren wij veel microscopisch onderzoek uit van bijvoorbeeld afkrabsels van de huid, swabs uit de oren en de urine. 

- Wij hebben altijd in huis testen voor onder andere Giardia, FELV/FIV (Feline Leukemie Virus/Feline Immunodeficiëntievirus), ziekte van Weil, pancreatitis (hond en kat) en het Parvovirus in huis.
Dit bespaart vooral veel waardevolle tijd op de momenten dat er na de diagnose zo snel mogelijk een behandeling moet worden ingesteld.

- Wij beschikken ook over de vaccicheck voor de hond. Hierbij kijken we naar de hoeveelheid antistoffen in het bloed tegen de ziektes Parvo, Distemper en Infectieuze Hepatitis.

microscoop

microscoop

De microscoop.

cheyletiella

cheyletiella

Hier hebben wij schilvers en haren onder de microscoop bekeken. We vonden Cheyletiella: een vachtmijt die oa voorkomt bij de kat, de hond en het konijn.

blaasgruis

blaasgruis

Als wij urine onderzoek uitvoeren vinden wij vaak blaasgruis. Dit is de voorloper van een blaassteen en kan veel ongemak veroorzaken.

Ontsteking onder de microscoop

Ontsteking onder de microscoop

Als wij een punctie van bijvoorbeeld een bultje doen, kan dit het beeld zijn onder de microscoop. De neutrofielen en bacteriën vertellen ons dat er een ontsteking is.

Echografie
Overig
bottom of page