top of page

DE KAT

De kat is wereldwijd het populairste huisdier. Ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende leefomstandigheden en leven op alle continenten behalve Antartica. Er leven zelfs katten op bepaalde kleine onbewoonde eilanden in de oceaan. 

Het huidige aantal kattenrassen staat momenteel op zeker 41, waarvan er 16 'natuurlijke' rassen zijn; rassen die al bestonden voordat de mens gericht met de kat ging fokken.

De kat is een erg sociaal dier en kan bij de mens voor een verbetering van de gezondheid en een vermindering van stress zorgen.

De geschiedenis van de kat

Het woord kat is afgeleid van het Latijnse cattus en Griekse κάτια, maar de ultieme bron van het woord is Afro-Aziatisch en komt waarschijnlijk uit Oud Egypte: čaute.

Omdat katten een onderdeel van de oude Egyptische cultuur waren, wordt er vaak geloofd dat katten rond die tijd ook gedomesticeerd zijn. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de geschiedenis van de kat nog verder teruggaat; naar het Neolithicum (de nieuwe steentijd). In 2004 is er is Cyprus namelijk een graf van ongeveer 9.500 jaar oud ontdekt van een mens in gezelschap van een kat. 

bottom of page