top of page
kitten-1285341_1280.jpg

Dier & Info > De Kat > Voeding en verzorging

Voeding en verzorging

Voeding

Zowel de bouw als het gedrag van de kat zijn aangepast aan een bestaan als jager. Ze leven op een dieet van bijna uitsluitend dierlijk eiwit (vlees en vis) en zijn in tegenstelling tot honden en andere vleeseters echte carnivoren. Dit stelt speciale eisen aan het dieet. Gelukkig hoeft u zich daar als katteneigenaar niet al te veel zorgen over te maken. De commerciële dieten van tegenwoordig zijn zo samengesteld dat de behoeften van de kat vervuld worden en er geen tekorten optreden. Tussen de verschillende voeders bestaan wel grote kwaliteitsverschillen.

Soms is het nodig de kat vanwege ziekte, zoals bijvoorbeeld nierinsufficientie of blaasstenen, een speciaal dieet voor te schotelen. Deze speciale voeding is bij ons in de praktijk te verkrijgen.  

Een kat moet altijd kunnen beschikken over schoon en vers drinkwater. 

Verzorging

 

  • Vacht. Voor honden is de vachtverzoring inmiddels vanzelfsprekend. Voor katten is dit echter ook erg belangrijk. De frequentie van borstelen en kammen moet worden afgestemd op het ras (vachtstructuur, lengte), de leefomgeving en hoe goed de kat dit zelf bij houdt.
    Vooral langharige rassen zullen baat bij de vachtverzorging hebben.

    Door dit kammen en borstelen zal de kat tijdens het wassen minder losse haren binnenkrijgen en minder last hebben van haarballen.

    Moet de kat geschoren worden en lukt dit niet zonder narcose bij de trimster, dan kunt u uw kat altijd bij ons langsbrengen.
     

  • Oren. Er mag geen vieze geur uit de oren komen en ze moeten er schoon uitzien. De oorschelp kan eventueel met een vochtig wattenschijfje of een wattenstaafje worden schoongemaakt, maar alleen als er overduidelijk veel oorsmeer in het oor zit. Als de kat echt last heeft van de oren (krabben, met de kop schudden) is een bezoekje aan de dierenarts zeker verstandig.
     

  • Ogen. Het is niet erg als u in de ooghoeken van je kat af en toe wat vuil ziet zitten. Dit kunt u schoonmaken met een watje gedoopt in afgekoeld gekookt water. Als er sprake is van een ontsteking, kunt u beter even bij ons langskomen. 
     

  • Nagels. Als een kat veel buitenkomt of goed gebruik maakt van de kattenkrabpaal is het niet altijd nodig de nagels van uw kat te knippen. Worden de nagels toch te lang, dan kunt u ze knippen met een speciale nageltang. Pas hierbij goed op het leven: het roze gedeelte van de nagel, dat een bloedvat en een zenuw bevat. Vertrouwt u het niet of lukt het knippen van de nagels niet thuis, dan willen wij dit graag voor u doen. 

     

Binnenkat
Voor de binnenkat zijn er een aantal extra aandachtspunten. 

 

  • Drinken
    Sommige katten zijn geneigd niet genoeg te drinken. Hierdoor verhoogt de kans op het ontstaan van blaasproblemen. Voor sommige binnenkatten kan het helpen een waterfontein te installeren. 

  • Kattenbak. Zorg dat de bak regelmatig wordt verschoond en zet de bak op een plek waar de kat goed bij kan. Zet de kattenbak nooit in de directe omgeving van het eten en drinken. Voor een huishouden met meerdere katten kan men deze standaardregel gebruiken:

    aantal kattenbakken = aantal katten + 1
     

  • Beweging. Omdat binnenkatten meer kans hebben op het ontwikkelen van obesitas is beweging erg belangrijk. Er bestaan leuke spelletjes op de markt waarbij de kat speelt en tegelijkertijd moet nadenken.

De binnenkat
Voeding
Verzorging
bottom of page