top of page
dog-91765_1280.jpg

Dier & Info > EHBO 

EHBO

Betrapping

Als uw dier in iets scherps trapt, probeer dit er dan meteen uit te halen. Als het scherpe voorwerp namelijk langer in de voetzool blijft zitten, sluit de eeltlaag zich en wordt, bijvoorbeeld de glasspinter of doorn, bedekt. Als het voorwerp is verwijderd, kunt u een aantal dagen na elkaar de poot in een soda- of biotexbadje weken. 

Lukt het niet het voorwerp eenvoudig te verwijderen of ontsteekt het voetbedje, dan is het verstandig om bij ons langs te komen. 

Brandwonden

Het kan gebeuren dat uw hond of kat per ongeluk tegen een brandende kaars aankomt of een pot hete thee omgooit. In het geval van vuur, dooft u het vuur zo snel mogelijk door een handdoek of deken om uw huisdier te slaan. 

Houd brandwonden minimaal 5 minuten onder de lauwe kraan en ernstige brandwonden minimaal 15 minuten. Als het lukt kunt u hierna een nat wondverband aanleggen. Breng zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts.

Chocolade vergiftiging

--> Waarom is chocolade giftig?

Chocolade bevat cacao. In deze cacao zit het voor honden giftige theobromide. Mensen kunnen theobromine en dus cacao zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om de theobromine uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor wordt de nu 'giftige' theobromine in het lichaam opgestapeld en kan de hond ziek worden.

Of de hond daadwerkelijk symptomen gaat vertonen is afhankelijk van zijn gewicht, het soort chocolade en

de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft. Alle chocolade bevat een bepaalde hoeveelheid cacao.

Pure chocolade bevat de meeste cacao, witte chocolade bevat praktisch geen cacao. 

 

--> Katten
Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw chocolade eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.

 

--> De verschijnselen van een chocoladevergiftiging

De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en

kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware

vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. 

 

--> Wat moet u doen?
Wanneer uw hond per ongeluk chocolade binnenkrijgt, is het verstandig om zo

snel mogelijk contact met ons op te nemen. Hierbij houdt u het best de verpakking bij de hand.

 

--> Calculator
Gebruik de calculator hieronder om te zien of de door uw hond opgegeten hoeveelheid chocolade schadelijk

is. Bij het gewicht kunt u kiezen voor "kilogram" (kg) en bij de hoeveelheid gegeten chocolade kunt u kiezen

voor "gram" (gm).

Doorgeslikt voorwerp

Als uw huisdier een voorwerp inslikt, zoals een kraal, rubber balletje of een knoop, kijkt u dan of het voorwerp binnen twee dagen met de ontlasting meekomt. 

Als het inslikken net is gebeurd, kunt u naar de dierenarts, waar de hond afhankelijk van het soort vreemd voorwerp een injectie zal krijgen om de hond te laten braken. Geef thuis geen zout om het braken zelf op te wekken, omdat er hierdoor een zoutvergiftiging kan ontstaan.

Als uw dier iets scherps inslikt, bijvoorbeeld een naald gaat u dan direct naar de praktijk.

 

 

Onderkoeling/bevriezing

--> Wanneer?
Het kan voorkomen dat uw dier door extreme weersomstandigheden of doordat hij door het ijs is gezakt onderkoeld raakt. Vooral kleine honden met een korte vacht kunnen hier last van hebben.

 

--> Symptomen herkennen

  • Herken onderkoeling: in het begin zal de hond rillen maar dit kan overgaan naar slaperigheid en lusteloosheid. De hond voelt koud en de huid die normaal roze ziet, kan een witte kleur krijgen. Vooral lichaamsuiteinden zijn erg gevoelig voor koude.

  • Herken bevriezing: de huid kan rood of juist bleek worden en pijnlijk en gezwollen zijn.

--> Wat kunt u doen?

  • Drijf de temperatuur niet direct te snel op. Wrijf het dier droog/warm met bijvoorbeeld een handdoek. Rol daarna dier in een warme deken, leg hem tegen een kruik en breng hem in een warme ruimte. 

  • U kunt de bevroren lichaamsdelen met een warme doek masseren, maar wrijf of knijp niet te hard.

  • Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts als uw huisdier een bevroren lichaamsdeel heeft. Bij onderkoeling is een bezoek aan de dierenarts afhankelijk van het herstel van het dier en de lichaamstemperatuur.

 

Verslikken/stikken

Net als mensen verslikken dieren zich ook weleens. Over het algemeen kan uw huisdier door te hoesten de voederbrok/vreemd voorwerp verwijderen.
 

Lukt dit niet en blijft er iets vastzitten, doe dan het volgende:

  • Roep om hulp en laat iemand uw dier goed vasthouden. Een dier dat zich verslikt en benauwd wordt, is namelijk dikwijls in paniek en verzet zich tegen hulp.

  • Open de mond van uw huisdier voorzichtig en kijk of u het vreemde voorwerp ziet zitten. Als u het voorwerp ziet, probeer deze dan voorzichtig heen en weer te bewegen en kijk of u het voorwerp los krijgt. Het kan helpen hierbij de tong naar voren te trekken.

  • Een klein dier kunt u bij de heupen pakken met zijn kop naar beneden. Is het dier hiervoor te zwaar dan kunt u ook de achterpoten optillen zodat de kop naar beneden hangt.

  • U kunt ook 5 krachtige slagen met de wreef van de hand tussen de schouderbladen geven. 
     

--> Kunt u het voorwerp op deze manieren niet verwijderen, dan is er nog de Heimlich greep:

  • Til het dier op en zorg dat de kop hierbij in een horizontale of lage positie blijft. 

  • Houd het dier met de rug naar u toe en sla uw armen om de buik waarbij u de vuisten in het midden achter het middenrif legt, direct achter de ribben. 

  • Knijp vervolgens met de vuisten de buik samen

  • Controleer hierna de keel. Is het voorwerp er nog niet uit, herhaal dan de procedure.

Betrapping
Brandwonden
Chocolade vergiftiging
Verslikken/stikken
Onderkoeling/bevriezen
EHBO cursus
Doorgeslikt voorwerp
bottom of page