top of page
animal-339400_1280.jpg

Dier & Info > De Kat > Het gebit

Het gebit

Wisselen van het melkgebit 


Puppies en kittens worden net als mensen zonder tanden geboren. Bij de kat begint de eruptie op 11-15 dagen en is voltooid op 37-60 dagen. Zie onderstaand schema voor meer informatie

Tandwisseling kat

Gebitsproblemen


Steeds meer  katten kampen met tandproblemen, met name wanneer zij ouder worden. Dit kan komen door de afwijkende schedelvorm van bepaalde rasdieren, erfelijke afwijkingen, maar soms ook doordat er niet genoeg wordt gedaan aan de preventie. Kijk voor uitgebreide informatie en gebitsbehandelingen op onze pagina over tandheelkunde.

Persisterende tanden van het melkkgebit
Het kan voorkomen dat het melkgebit niet goed wisselt en er melktanden naast de volwassen tanden blijven bestaan. Het is aan te raden deze melktanden te laten trekken, omdat de ontwikkeling van de volwassen tanden hierdoor in het gedrang kan komen en er daarnaast meer kans is op het ontstaan van tandplaque.

 

Tandplaque en tandsteen
Bestanddelen uit het voedsel en uit het speeksel zullen een laagje rond de tand leggen. In dit laagje kunnen bacteriën nestelen die zich op hun beurt zullen vermenigvuldigen. Deze bacteriën die ook kunnen zorgen voor tandvleesontsteking kunnen niet door het speeksel worden weggespoeld, maar kunnen alleen mechanisch worden verwijderd (kauwen, poetsen). 

Preventie gebitsproblemen


Tanden poetsen
Om tandplaque en caries te voorkomen is het verstandig de tanden en kiezen van uw kat te poetsen. Begin hier al vroeg mee, dus bij het kitten.
U kunt bijvoorbeeld beginnen met een gaasje met wat water.

Vooral de buitenkant van de tanden moet worden gepoetst en dan met name de kiezen. De binnenkant van de tanden wordt grotendeels door de tong gereinigd.

Gebitssanering
Vooral op latere leeftijd kan het zijn dat de kat toch een onfrisse adem krijgt, last heeft van tandsteen of er losse elementen aanwezig zijn. In die gevallen raden wij een gebitssanering aan. De kat krijgt een roesje en met een speciaal apparaat wordt het tandsteen van de tanden verwijderd. 

Soms is het nodig bepaalde elementen te extraheren.

Gebitsproblemen
Preventie problemen
Wisselen melkgebit
bottom of page