top of page
Kniegewricht wordt benaderd.jpg
Progesteronbepaling

>     Home     >     Onze diensten     >     Orthopedie     >     Gescheurde kruisband

Gescheurde kruisband

 

 

Inleiding en oorzaak
 

Een voorste kruisband letsel komt, vooral bij grote honden, relatief gezien vaak voor.  

De kruisbanden zijn twee korte bandjes in het kniegewricht die kruislings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten (zie afbeelding van de normale knie). Ze voorkomen dat het boven-en onderbeen te veel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Het is vaak de voorste kruisband die scheurt (zie afbeelding van de gescheurde kruisband).
Als deze band kapot is, wordt de knie instabiel. Het boven-en onderbeen kunnen nu over elkaar heen schuiven, waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, ook kan scheuren. De gescheurde kruisband (kruisband ruptuur) veroorzaakt een ontstekingsreactie in het gewricht en het scheuren en de reactie hierop zijn voor de hond erg pijnlijk.

Waarschijnlijk lijkt het of de gescheurde kruisband opeens ontstaat als de hond plotseling op drie poten loopt. Toch is dat bij honden vaak niet het geval. Bij hen is de scheur vaak het gevolg van slijtage. De band is dan in de loop der tijd onopgemerkt steeds dunner en zwakker geworden.

Het slijten van de kruisband wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Er bestaat het vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt; we zien namelijk dat circa 70% van alle honden die hun kruisband scheurt, dit later ook aan de andere knie krijgt.
Hiernaast zien we een kruisbandscheur vaak bij fors gespierde honden, waarbij tijdens het rennen en spelen er grote krachten op de kruisband komen staan. 

Soms scheuren de kruisbanden na een ongeluk of een verkeerde beweging.

Symptomen

 

De symptomen zijn vooral duidelijk bij een volledige ruptuur (scheur) van de kruisband. Honden lopen ineens fors mank en staan met de aangetaste poot vaak op de toppen van hun tenen (tip-toe). Meestal ontstaat het letsel tijdens activiteit: de hond speelt of springt bijvoorbeeld uit de auto, geeft een gil en loopt hierna ernstig mank.

Als de hond gaat zitten, wordt de poot vaak schuin naar voren gelegd omdat buigen pijnlijk is.

Diagnose

 

 

Vaak is de diagnose direct tijdens het klinisch onderzoek te stellen:

- De knie is dik en overvuld met gewrichtsvloeistof 

- Bij druk op bepaalde punten ter hoogte van de knie geeft de hond pijn aan

- Er is een positieve schuifladetest. Met deze test kijken wij naar de stabiliteit van de knie. Als het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen duidelijk naar voren te bewegen is, is de schuifladetest +

Als de hond erg gespierd en gespannen is, is deze positieve schuifladetest niet altijd te voelen. 

Bij twijfel kan het nodig zijn om de test te herhalen onder sedatie, waarbij de spierspanning wordt weggenomen. 

Op de röntgenfoto zien we vaak dat het gewricht gezwollen is en ontstaat er reactie op de aanhechtingspunten van de voorste kruisband.

Behandeling

 

 

Als er een complete scheur is van de kruisband van een grote hond, dient deze altijd geopereerd te worden. 

Kleine honden en katten kunnen wel eens concervatief (met rust en ontstekingsremmers) worden behandeld, maar als dit na twee tot drie weken geen goed resultaat geeft, is ook voor hen een operatie de beste oplossing. 

In onze kliniek werken wij met twee verschillende operatie technieken om de knie te stabiliseren:

- De Flow teugel. 

- De T.T.A. (Tibial Tuberosity Advancement)- RAPID methode.

De flow teugel

Bij honden lichter dan 15 kg plaatsen wij een vervangende band: de flow teugel, die de knie stabiliseert. Tijdens deze operatie verwijderen wij ook de restanten van de gescheurde kruisband en de meniscus als deze is aangetast. Aanhoudende irritaties in het gewricht worden hierdoor voorkomen.

De T.T.A. (Tibial Tuberosity Advancement)- RAPID methode

Grotere honden opereren wij via de T.T.A. (Tibial Tuberosety Advancement)-Rapid methode. Via deze methode wordt er geen vervangende band geplaatst, maar veranderen we de krachten van de knie zodanig dat de voorste kruisband overbodig wordt. 

De TTA Rapid techniek is een doorontwikkeling op de conventionele TTA. Hierdoor is de operatietijd korter, het herstel sneller en door het gebruik van minder implantaten minder kostbaar. 

Na het stellen van de diagnose van een gescheurde kruisband voeren wij op een röntgenfoto van de aangedane poot diverse metingen uit.

Dit doen wij om te bepalen welke maat implantaat gebruikt moet worden en waar waar wij de zaagsnede moeten maken. 

Vervolgens bereiden wij de operatie voor door uw dier onder narcose te brengen en de knie te scheren en te wassen. 

 

Als de patiënt steriel in de operatiekamer ligt, wordt er een incisie in de huid en door het gewrichtskapsel gemaakt en kijken wij eerst naar het kniegewricht zelf. Wij verwijderen de restanten van de kruisband, zodat aanhoudende irritaties in het gewricht voorkomen worden. Ook kunnen wij de meniscus goed beoordelen. Deze kan later namelijk alsnog problemen gaan geven als blijkt dat er bijvoorbeeld een scheurtje in zit. Het kniegewricht wordt gesloten en de zaagsnede wordt volgens de metingen in de voorkant van het bot van het onderbeen gezet. Hiervoor gebruiken wij de uiterst nauwkeurige saw-guide om de zaag goed te begeleiden. 

 

Hierna maken wij voorzichtig ruimte voor het implantaat dat wij rustig ertussen schuiven. Door middel van schroeven wordt het implantaat goed op zijn plek gehouden. De ruimte die tussen het bot is ontstaan vullen wij op met een speciale pasta om snelle botgenezing te verzorgen. 

 

De huid wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal en de poot van de patiënt wordt verbonden met een steunverband. Dit verband mag een paar dagen blijven zitten. Thuis mag de poot gekoeld en gemasseerd worden. Het revalideren kan beginnen...

Gelukkig zien wij met deze speciale techniek een vlot herstel, waardoor uw hond zijn poot snel weer goed kan gebruiken!

 

Kijk bij onze tarieven wat een TTA Rapid bij ons ongeveer kost afhankelijk van het gewicht van uw hond. De controle foto's en de nazorg zijn bij ons inbegrepen!

Verhaal uit de praktijk

Dana, een hond van 7 jaar oud, scheurde haar voorste kruisband in haar linker knie. Dit is erg pijnlijk en Dana kon dan ook nauwelijks op haar poot staan. De afgescheurde delen van de kruisband kunnen niet meer aan elkaar groeien en zorgden voor veel ontstekingsreactie in haarkniegewricht. Op de röntgenfoto voor de operatie is er veel ontstekingsvocht in het kniegewricht te zien.

Gelukkig hebben wij Dana kunnen opereren door middel van de TTA Rapid-methode.
We plaatsen een implantaat in het bot (de tibia) onder de knie. Dana herstelde vlot van de operatie. Op de controle foto 8 weken later ziet haar kniegewricht er goed uit.
Zij loopt inmiddels weer netjes op 4 poten!

Opvolging van de dracht
bottom of page