top of page
DSC_0976.JPG-min.jpg
Preventie problemen

Het gebit

Wisselen van het melkgebit 


Puppies en kittens worden net als mensen zonder tanden geboren. Bij de hond komen de eerste elementen van het melkgebit door op een leeftijd van 20-35 dagen (voltooid op 50 dagen). Bij de kat begint de eruptie op 11-15 dagen en is voltooid op 37-60 dagen. Zie onderstaand schema voor meer informatie

Tandwisseling hond

Gebitsproblemen


Steeds meer honden en katten kampen met tandproblemen, met name wanneer zij ouder worden. Dit kan komen door de afwijkende schedelvorm van bepaalde rasdieren, erfelijke afwijkingen, maar soms ook doordat er niet genoeg wordt gedaan aan de preventie. 
Kijk voor uitgebreide informatie en gebitsbehandelingen op onze pagina over tandheelkunde.

Persisterende tanden van het melkkgebit
Het kan voorkomen dat het melkgebit niet goed wisselt en er melktanden naast de volwassen tanden blijven bestaan. Het is aan te raden deze melktanden te laten trekken, omdat de ontwikkeling van de volwassen tanden hierdoor in het gedrang kan komen en er daarnaast meer kans is op het ontstaan van tandplaque.

 

Tandplaque en tandsteen
Bestanddelen uit het voedsel en uit het speeksel zullen een laagje rond de tand leggen. In dit laagje kunnen bacteriën nestelen die zich op hun beurt zullen vermenigvuldigen. Deze bacteriën die ook kunnen zorgen voor tandvleesontsteking kunnen niet door het speeksel worden weggespoeld, maar kunnen alleen mechanisch worden verwijderd (kauwen, poetsen). 

Preventie gebitsproblemen


Tanden poetsen
Om tandplaque en cariës te voorkomen is het verstandig elke dag de tanden van uw hond te poetsen. Begin hier al vroeg mee, dus bij de pup.
Dit kan met een gewone tandenborstel met speciale hondentandpasta. Vooral de buitenkant van de tanden moet worden gepoetst en dan met name de kiezen. De binnenkant van de tanden wordt grotendeels door de tong gereinigd. 

Kluiven
Naast brokvoeding en tanden poetsen is het belangrijk dat de hond kan kluiven. Hiervoor kunnen kauwbotten worden gebruikt maar er zijn ook goede stevige producten op de markt van het merk kong. Deze producten zijn gemaakt van stevig rubber.

Gebitssanering
Vooral op latere leeftijd kan het zijn dat de hond of kat toch een onfrisse adem krijgt, last heeft van tandsteen of er losse elementen aanwezig zijn. In die gevallen raden wij een gebitssanering aan. De hond krijgt een roesje en met een speciaal apparaat wordt het tandsteen van de tanden verwijderd. 

Soms is het nodig bepaalde elementen te extraheren.

Wisselen melkgebit
Gebitsproblemen
bottom of page