top of page
hond strand.jpg

Dier & Info > Hond > Naar het buitenland

Naar het buitenland

Wettelijke verplichtingen 
 

Waar moet u in ieder geval aan denken als u naar het buitenland

  • Europees paspoort

  • Identificatie en registratie door middel van een micro-chip

  • Rabiës enting. Deze moet minimaal 21 dagen voordat u vertrekt worden toegediend.

Reist u binnen Europa dan is deze Rabiës vaccinatie drie jaar geldig, neemt u uw huisdier mee naar een land buiten de EU dan is de vaccinatie maar één jaar geldig.De bepaling van de rabiës bloedtiter is sinds januari 2012 afgeschaft voor de landen binnen de EU. Voor sommige landen buiten de EU is deze echter wel verplicht.Let op: in bepaalde vakantieparken in Nederland is de Rabiës vaccinatie ook verplicht. Reist u naar een land buiten Europa, dan moet u rekening houden met de buitenlandse-wet en regelgeving. Ook bepaalde Europese landen kunnen aanvullende eisen stellen.
Kijk voor meer informatie over de specifieke invoereisen op www.licg.nl


Dierziekten in Europa
 

Veel ziektes komen (nog) niet voor in Nederland, maar worden met name gezien na een bezoek aan Zuid-Europa.

Een paar voorbeelden van deze 'exotische' ziektes zijn: Babesiose, Erlichia, Leishmania en hartworm.

Al deze ziektes worden overgebracht door insecten (teken en muggen) en geven vage ziekteklachten zoals niet goed willen eten, koorts en vermageren. De beste manier om deze ziektes bij u huisdier te voorkomen is om uw huisdier thuis te laten als u op vakantie gaat. Gaat uw dier toch mee op vakantie of verhuist u, zorg er dan voor dat u de insecten bestrijdt:

 

Teken

Gebruik een goede tekenband, pipet of pil en controleer uw dier dagelijks. Verwijder de teken met bijvoorbeeld de tick twister.

 

Leishmania

Als u u dier meeneemt naar een gebied met Leishmania, is een goede zandvlieg- en muggenbehandeling noodzakelijk. 

 

Hartworm en vossenlintworm

Voor de behandeling van de hartworm en de vossenlintworm die in Duitsland voorkomt, is ontworming met een middel met de werkzame stof praziquantel, op de dag van vertrek en na drie weken noodzakelijk. 

 

​Veel producten hebben een gecombineerde werking tegen zandvliegen, teken, muggen en vlooien. Vraag daarom meer informatie bij ons aan de balie welk product het meest geschikt is voor uw hond.

Verplichtingen
Buitenlandse ziektes
bottom of page