top of page
dog-1134492_1280.jpg

Dier & Info > Hond > Overgewicht hond

Overgewicht bij de hond

Steeds meer honden krijgen last van overgewicht, waarbij er een aantal rassen gepredisponeerd is. Overgewicht kan ontstaan door:
 

 • Teveel energieopname

 • Te weinig beweging

 • Bepaalde ziektebeelden, bv een te traag werkende schildklier 


Dieren met overgewicht hebben meer kans op bepaalde ziektes, zoals een te hoge bloeddruk, suikerziekte, huidproblemen en gewichtsproblemen. Door het teveel aan vet zal de hond of kat minder tolerant zijn aan hitte en het dier heeft meer kans om eerder te overlijden dan een soortgenoot die mooi op gewicht is. 

Niet iedere eigenaar weet dat zijn huisdier te dik is.
Een goede richtlijn bij de hond is naast zijn gewicht zijn postuur. Bij een hond die mooi op gewicht is kan men de ribben goed voelen zonder dat deze al te zichtbaar zijn en is er een duidelijke taille te zien.

Oplossing

 

Als het dier geen onderliggende gezondheidsproblemen heeft, kunt u beginnen met de volgende punten:

Voeding:

 • Afwegen. Het is belangrijk het dier te voeren naargelang het streefgewicht en dit voeder goed af te wegen. Geef het voer over minimaal drie verschillende voederbeurten
   

 • Laat Snoepjes, tractaties en tafelresten zo veel mogelijk achterwege. Men kan honden bijvoorbeeld ook belonen door het geven van zijn eigen voederbrokken.
   

 • Dieetvoeders. Er bestaan verschillende commerciële dieet voeders, waarbij de werking onder andere is gebaseerd op een verhoogd verzadigheidsgevoel. Een aantal van deze speciale voeders zijn verkrijgbaar bij ons in de praktijk.
   

 • Op onze praktijk werken wij met het Metabolic programma. De hond krijgt speciale voeding waardoor uw dier kan afvallen zonder continue honger te hebben en zonder tekorten op te lopen! Het afvallen wordt kosteloos nauw begeleidt door één van onze assistentes.  De hond wordt regelmatig gewogen en er worden tips gegeven om de hond nog effectiënter te aten afvallen.
   

Beweging:


Veel beweging is bijna net zo belangrijk of niet belangrijker, dan het dier beperken in voeding. Lange wandelingen door het bos of stukjes naast de fiets kunnen erg hulpvol zijn. Als het dier al overgewicht heeft, dient dit natuurlijk langzaam te worden opgebouwd.

Oorzaak overgewicht
Oplossingen
bottom of page