Hoe herkent u een broodfokker?

In onze kliniek komen wij met enige regelmaat puppies tegen die van een broodfokker afkomstig zijn. Een broodfokker fokt pups puur voor het geld en denkt niet aan het welzijn van de pups. Af en toe weten de nieuwe baasjes dat zij een pup van een broodfokker hebben; zij wilden dan ook graag dit pupje redden en snappen dat er mogelijk concequenties aan zijn verbonden. Maar ook zien wij eigenaren die niet door hebben dat hun pupje van een broodfokker of zelfs uit het buitenland komt.

Een pup van een broodfokker heeft meer kans op ziektes, afwijkingen en gedragsproblemen.

Hieronder een checklist om een goede pup uit te zoeken:

--> Bij een goede fokker zijn maar één of twee nestjes aanwezig en er zijn niet altijd pups op voorraad. Dit kan betekenen dat u op een wachtlijst terecht komt.

--> Een goede fokker beperkt zich tot één of twee rassen. Bij een broodfokker kunt u pups tegenkomen van (soms wel 21!) verschillende rassen

--> De moeder is aanwezig Als u de moederhond niet mag zien klopt dit niet. Vaak zijn er excuses zoals de moeder is 'even' in een andere kamer of ze is bij familie of vrienden.

--> Het paspoort is in orde Dit is vaak wat moeilijker om zelf goed te controleren. Het hondje moet een chip en een paspoort hebben en zijn entingen moeten in orde zijn. Een buitenlands paspoort (aan de voorzijde te zien) kan dus betekenen dat het pupje op zeer jonge leeftijd de grens al is overgegaan, in de meeste gevallen zonder zijn of haar moeder. Als de pup uit het buitenland komt mag de pup pas na 3 weken wachttermijn na de Rabiës enting op 12 weken de grens over. Een pup uit het buitenland is bij aankoop dus altijd ouder dan 15 weken.

--> De pups hebben schone neusjes, oren, ogen, achterhand en groeien op in een schone huiselijke omgeving. Een broodfokker zal ook zieke pups verkopen en deze hondjes gaan vaak met diarree mee naar het nieuwe baasje.

Koop niet vanuit emotie, maar met uw verstand. Neem de tijd om een beslissing te maken en laat u niet onder druk zetten door de fokker. Het is begrijpelijk dat u zo'n pupje wilt redden, maar doe het niet, jammer genoeg wordt de broodfok hierdoor in stand gehouden.
65 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
Dierenkliniek Spaland Schiedam
Kamilleveld 35
3124 CE Schiedam
Routebeschrijving
 
Dierenkliniek Spaland Vlaardingen
Zwaluwenlaan 478

3136 VH Vlaardingen
Routebeschrijving
 


 
Openingstijden
Maandag       Dinsdag  
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag          
08:30 h - 19:00 h 
08:30 h - 19:00 h
08:30 h - 19:00 h
08:30 h - 19:00 h
08:30 h - 19:00 h
09:00 h - 15:00 h (alleen in Vlaardingen)
Gesloten
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
Algemeen telefoonnummer:
010 - 471 07 15
Stuur ons een email 

 
Spoed:
Voor cliënten ingeschreven bij 
Dierenkliniek Spaland

Buiten openingstijden
altijd bereikbaar op:
010 - 471 26 75