top of page

EHBO : de wespensteek

Ook al probeer je het te voorkomen : een wespensteek bij onze viervoeters komt regelmatig voor. Een dik voetje bij de kat die met de wesp wil spelen of een dikke snuit bij de hond die er naar hapt.

Wespen en wespensteken komen het meest voor in de maand augustus, nu dus.


Wat te doen bij een wespensteek?


🐝 Controleer of de angel er nog inzit

Een wesp kan steken zonder zijn angel te verliezen. Als u een angel ziet, kunt u voorzichtig met een theedoek over de huid wrijven.

Het kan zo zijn dat het gifblaasje nog aan de angel vastzit en als u met een pincet de angel verwijdert kunt u het giafblaasje juist leegdrukken.


🐝 Het koelen van de huid

Net als bij mensen kan er roodheid zwelling en pijnlijkheid ontstaan na een steek. Als uw huisdier het toelaat kunt u de huid koelen met een koelelement gewikkeld in een theedoek of wrijf een ijsblokje over de huid.


🐝 Uw huisdier in de gaten houden

Ook onze huisdieren kunnen een allergische reactie krijgen op een wespensteek. Daarom is het belangrijk uw dier na de steek goed in de gaten te houden.


🐝 Wanneer naar de dierenarts?

Gelukkig eindigt een wespensteek vaak bij een gezwollen huid of voet en is een bezoek aan de dierenarts niet noodzakelijk. Wordt uw dier in de bek gestoken houdt de zwelling dan extra goed in de gaten en kijk of er geen ademhalingsproblemen ontstaan. U kunt eventueel voor de zekerheid bij ons langskomen. Een gezwollen kop/nek, ademhalingsproblemen of flauwtes zijn altijd een reden om langs te komen.




108 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page