top of page
dachshund-2781906_1280.jpg

Voortplanting van de teef

Dier & Info > Hond > Voorplanting van de teef

De dierenartsen van Dierenkliniek Spaland houden zich veel bezig met de voortplanting en fokbegeleiding van honden en katten. 
 

Puberteit
 

Met puberteit wordt de periode bedoeld vanaf wanneer een hond in staat is zichzelf voort te planten.

Bij de teef wordt dit gekenmerkt met het optreden van de eerste loopsheid (oestrus).
Meestal is dit enkele maanden na het bereiken van volwassen grootte en gewicht. Voor een gemiddelde hond is dit op een leeftijd van 7-10 maanden oud. Bij kleinere rassen kan dit eerder zijn, en grotere rassen later.
Vooral bij kleinere rassen kan een stille loopsheid voorkomen. Hierbij laat de teef dus niks merken en is er ook nauwelijks uitvloeiing te zien.

Een ‘loopsheid’ duurt ongeveer 2-3 weken.

Seizoensgebondenheid
 

In het algemeen worden honden niet seizoensgebonden loops. Dit in tegenstelling tot veel andere diersoorten zoals de kat. Honden kunnen dus heel het jaar door loops worden (meestal 2x per jaar).
Wilde honden en sommige primitieve rassen zoals de Basenji en Tibetaanse mastiff worden wel seizoensgebonden loops. Dit is dan 1x per jaar in de herfst en werpen in november/december.

 

 

De verschillende fasen en tekenen van de cyclus
 

De teef kenmerkt zich door een bijzonder verloop van de hormonen en kenmerken. Zie het schema hieronder.


Anoestrus:

De anoestrus is de rustfase bij de teef. De vulva is niet gezwollen en wordt aan de bovenkant bedekt door een plooi. Er is ook geen uivloeiing en geen seksueel gedrag. De duur van de anoestrus kan heel variabel zijn, maar is ongeveer 4 maanden.


Pro-oestrus:

De pro-oestrus is het begin van de loopsheid. De vulva zwelt op en wordt niet meer bedekt door een plooi. Ook vertoont de teef een bloederige vaginale uitvloeiing.
In het begin van de pro-oestrus zal de teef aantrekkelijk zijn voor reuen, maar laat zich nog niet dekken: ze zal zich steeds omdraaien en gaan zitten om dekking te voorkomen. De aantrekkelijkheid voor de reu komt van een stofje dat de teef uitscheidt in de urine en anaalzakjes.
Gemiddeld duurt de pro-oestrus 9 dagen. Hormonen die deze veranderingen veroorzaken zijn oestrogenen (oestradiol).


Oestrus:

Tijdens de oestrus accepteert de teef de reu: er kan dus een dekking plaatsvinden. Tijdens de oestrus neemt de zwelling van de vulva wat af. Ook de uitvloeiing wordt minder en is minder bloederig.
Ook de oestrus duurt ongeveer 9 dagen. Ook in deze periode is het dominante hormoon oestradiol.


Met-oestrus:

Tijdens deze periode accepteert de teef de reu niet meer. De uitwendige veranderingen verdwijnen. Deze periode duurt 2 maanden. Dit is even lang als een drachtige teef. Dit komt omdat de hormonen tijden deze periode (progesteron) hetzelfde zijn bij een drachtige en een niet-drachtige teef.

Puberteit
Seizoensgebondenheid
Fases van de cyclys
bottom of page