top of page

Verhaal uit de praktijk

Clara is een mooi hondje uit Roemenië, maar ze had af en toe wat last met opstaan. Zij bleek patella-luxatie in haar rechter knie te hebben. Dit betekent dat de knieschijf te los ligt, en soms naast de groeve in het gewricht komt te liggen. De knieschijf is belangrijk bij het buigen en strekken van de knie. De te losse knieschijf veroorzaakt pijn in het gewricht en daardoor kreupelheid. Ook bestaat er risico op overmatige slijtage en kruisbandletsels. Door middel van een orthopedische operatie kunnen we de knieschijf weer stevig vastzetten in de groeve waar hij hoort te liggen. We maken de groeve een beetje dieper door er eerst een blokje uit te zagen, waarna we een schijfje van het blokje af zagen en dan het blokje weer terug plaatsen. Dit proces kunt u zien op de afbeelding hieronder. Door het verplaatsen van de aanhechting van de kniepees zorgen we dat de knieschijf niet meer uit de groeve getrokken wordt. Dit laatste gebeurt met pinnen en een cerclagedraad, deze kunt u op de röntgenfoto na de operatie duidelijk zien zitten. De operatiewond is netjes geheeld en inmiddels loopt Clara weer helemaal goed! 


41 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page